Avelspolicy

AVELSPOLICY

 

Vi anser att framför allt så är det den mentala biten och genetiskt friska hundar som är det viktigaste i vår avel.

Men man får inte glömma att de kan ske att alla uppfödare får någon sjuk hund , hur man en beter sig och försöker göra de bästa av aveln!

Om detta sker så fins vi där för den som blir drabbad av en skjuk hund! Bland annat så har vi alltid en dolda fel försäkring

Alla Uppfödare drabbas av fel i aveln hur man en beter sig!!

Våra hundar är först och främst familjehundar och det är viktigt för oss att vi har lyckliga hundar i vår kennel. Att se vad varje individ/personlighet behöver.

Ett av våra största glädjeämnen är att få veta hur det går för våra hundar vi föder upp i deras nya hem. Vi gläds när våra valpköpare ringer eller mailar och kommer och hälsar på ibland. För de som känner att de vill ha den kontakten.

Det är ju så att fast det är roligt att visa hundar i utställningsringarna, så är det faktiskt så att vi har mer glädje av den vardagliga kontakten med våra valpköpare. Att bara få ett mail eller ett samtal och få veta hur vardagslivet med sin hund fungerar, är för oss den största glädjen.


Kennel Zelandonis är medlem i:

SVENSKA KENNELKLUBBEN

Hundsport Pecial
TIBETANSKA TERRIERSÄLLSKAPET
SvKTR (Svensk specialklubb för Tibetanska Raser)


skk        
 

 


Hur kenneln startade

Det var år 1995 och en dag ringde en av mina vänner och talade om att hon hade köpt hund. Hon frågade om jag ville komma över och se det lilla livet. När jag kom dit så möttes jag av två valpar, en vit och en svart. Jag hade ingen aning om vad det var för ras. Jag såg bara den svarta valpen med ståndöron och att den var mindre än den andra. Sedan kom uppfödaren in i hallen och jag sade bara att jag skulle ha den svarta valpen. Faktiskt så vet jag än idag inte vad som hände under de närmsta timmarna. Det kunde ju ha varit min väninnas valp eller någon annans, men som tur var så var inte fallet. Det var så Hera, Mog-Ur´s Zelandoni kom in i mitt liv och berikade det. Därefter kom det två tibbar till.

Det föll sig naturligt att jag började ställa ut två av tibbarna och med det så kom intresset för avel. Jag ansökte om kennelnamnet Zelandonis 1999 efter min första tibbe Hera. Alix var den första tiken som fick valpar år 2000 och då föddes Zelandonis Elsie.

Jag hade börjat ställa ut Shansu och Alix och mötte då Torbjörn Skaar som gav mig råd om vad jag behövde till mina tikar. Ett stort tack till honom!

När det gäller genetiken så fanns Margareta Sundqvist, kennel A-Mas, med sina stora kunskaper under en svår period i mitt liv. Min första tibbe Hera fick linsluxation och jag hade min första valpkull i valplådan! Jag var helt förtvivlad och ringde Margareta och det stödet jag fick kommer jag aldrig att glömma! Tack Margareta!

Sievert Hansson, kennel Milingtons har haft stort tålamod med mig när han finpolerat mig i genetik. Han har suttit med mig i timtal och ingen kan nog förstå vilken klippa han är!

Utan Margareta Sundkvist och Sievert Hansson så hade jag inte haft de kunskaper i genetik (som de lärt mig att man aldrig kan sluta lära mer av) eller den ödmjukhet jag har idag.

Man kan bara inte leva utan dessa underbara tibetanska terriers!