Dokument

PÄLSVÅRD


dike


Först vill vi tala om hur viktigt det är att både ägare och hund lär sig att pälsvård kan vara en underbar stund.
Att man först och främst inte är i en ställning där man spänner sig när man jobbar med hunden. Man ska vara avkopplad och se till att det inte är påfrestande för matte eller husse. Hur det ser ut eller går till är helt och hållet personligt.

Man får inte glömma att hunden känner om du är spänd i din kropp och stressad och det gör att hunden blir orolig och inte vill samarbeta. Faktiskt så förbättrar det ägarens flockledarskap och förtroende med detta arbete om man är lugn och avslappnad.
Man ska inte  ha bråttom för det försvårar arbetet. Om man jobbar rätt så tycker hunden och ägaren att det är en trevlig stund tillsammans.

Vi rekommenderar att man i början bara jobbar med hunden i ca 5 minuter och sedan berömmer hunden något oerhört efteråt och gör en stor sak av det hela. Få hunden att bli överlycklig över att den har varit så duktig. Sedan kan man borsta längre och längre stunder tills hunden lärt sig att det är något tryggt och trevligt och att man får jätteberöm efteråt.
Vi har kommit fram till att man får en bättre relation till en långhårig pälshund, på grund av att man ger hunden mer tid med pälsen.
    
VALPEN
Under valptiden så ska man borsta valpen för att lära den att det är helt okej och mycket trevligt. Ge den många men korta stunder med borsten, det ger ett mycket gott resultat.
    
BORSTAR OCH KAMMAR
Man ska inte köpa de billigaste varianterna av borstar och kammar. Det kan försvåra pälsvården något oerhört och blir dyrare i längden. Prata med uppfödaren om vad som är bäst.

Schampo/Balsam
Det är nödvändigt med bra schampo och balsam. Då är det viktigt att se till att du har rätt produkter för just din hund. De har som vi människor olika strukturer i sin päls. Och också där ska man tänka på att man inte köper fel produkter och uppfödaren är en bra tillgång till att hitta rätt schampo och balsam. Obs! människo schampo/ balsam kan ge allergi.

Unghundsperioden är den svåraste tiden
Då rekommenderar vi att tvätta hunden en gång i veckan och borsta varje dag. För under denna tid kan tovorna bara ploppa upp när man minst anar det. Man får inte glömma under denna tid, att ju längre pälsen blir ju lättare blir det.
Om man tror att det går över om man klipper ner pälsen för att låta den växa ut och på så vis få det lättare, så ska man veta att man får samma jobb som tidigare. Så ha tålamod och tänk framåt. Så får ni det resultat ni förväntar er :)

Vuxen ålder
I de flesta fall så behöver man inte tvätta hundarna mer än varannan till var 3:e vecka och faktiskt så behöver en del hundar i vuxen ålder (helt fullpälsade) inte tvättas och tovas ur mer än var 4-5:e vecka. Men åter igen så beror det helt på hur hundens pälsstruktur är. 

Hur pälsen påverkas av vädret
Väderomslag kan ge mer tovor. Under den perioden det är mycket fuktigt ute så ska man ha koll på pälsen, det är en tid som kan ge tovor.

Smutsens påverkan på pälsen
En enkel regel: Ju smutsigare hunden är ju mer tovor blir det!

Lycka till och hoppas ni kommer att njuta av pälsvård lika mycket som vi gör.

Berit och Allan